088 935 4575

ПОРЪЧАЙ ПО ТЕЛЕФОНА

 
0item(s)

Количката е празна.

Product was successfully added to your shopping cart.

ЗАМЯНА ИЛИ ВРЪЩАНЕ НА ПРОДУКТ

ВРЪЩАНЕ НА ПРОДУКТИ

Уважаеми клиенти,

Уведомяваме ви, че считано от 25.07.2014 г. във връзка с последните изменения в Закона за защита на потребителите, в сила са следните промени в условията за продажба на стоки в електронния ни магазин zaGSM.net и директно по телефона, касаещи правото на отказ от сключения договор за продажба:

 

Потребителят има право, съгласно чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите, да се откаже от получената стока в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на получаване на стоката, без да дължи обезщетение или неустойка. При покупка от zaGSM.net този срок се удължава на 15 (петнадесет) дни. В този случай zaGSM.net ще възстанови на потребителя заплатената от него суми не по-късно от 14 дни, считано от датата, на която потребителят е упражнил правото си да се откаже от стоката, съгласно чл. 55, ал. 6 от Закона за защита на потребителите.

Потребителят е длъжен да съхранява получените от zaGSM.net стоки, тяхното качество и безопасност по време на срока по чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите. За да бъдат върнати обратно закупените продукти, задължително условие е те да бъдат в изряден търговски вид, без да са използвани и без да е нарушена целостта на опаковката. Продуктите трябва да отговарят на вида, в който са получени от потребителя. На връщане и отказ не подлежат продукти, които не отговарят на тези условия.

При връщане на закупена стока по желание на клиента съгласно чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите, транспортните разходи са за сметка на клиента.


ЗАМЯНА НА ПРОДУКТ

В случай на фабричен дефект или несъответстващ продукт , който е установен след получаването на продукта, клиентът го връща за сметка на търговеца и се изпраща друг продукт като заявения. В този случай транспортните разходи са за сметка на zaGSM.net


ПОВРЕДЕН ИЛИ ЛИПСВАЩ ПРОДУКТ

Всяка поръчка пътува с преглед и тест преди заплащане на наложеният платеж , предварително проверена от служител на куриерската фирма за цялостта на продуктите. Ако при самото получаване на стока, тя е с нарушена или разкъсана опаковка поради неправилно транспортиране или има липси, рекламацията и застраховката ще бъде уважена само в присъствието на куриера. В този случай, моля, незабавно се свържете с нас или откажете да приемете стоката. Рекламацията се удостоверява от куриера. Изготвя се протокол, в който е описано констатираното състояние на пратката и опаковка й. В случай че приемете пратката на своя отговорност и не предявите своите претенции пред куриера, рекламацията може да се счете за недействителна.


НЕСЪОТВЕТСТВАЩ ПРОДУКТ

При несъответствие на продукта се завежда рекламация като се изпратят снимки на имейла zaGSM.net@gmail.com и се представите с номер на поръчка или телефонен номер посочен в поръчката . Първа снимка наложен продукта върху устройството , втора снимка опаковката на продукта и трета снимка модел и марка на устройството Ви . След разрешаване на казуса или бъде уговорено връщане се изпраща четвърта снимка с номер на товарителницата по която се връща продукта

Важно ! Преди да заведете рекламация моля проверете в имейла си какво точно сте поръчали !

Рекламации се приемат с усмивка от всички клиенти които нямат войнствено настроение