088 935 4585

ПОРЪЧАЙ ПО ТЕЛЕФОНА

 
0item(s)

Количката е празна.

Product was successfully added to your shopping cart.

УСЛОВИЯ ЗА ЗАМЯНА ИЛИ ВРЪЩАНЕ НА ПРОДУКТ/И

УСЛОВИЯ ЗА ЗАМЯНА ИЛИ ВРЪЩАНЕ НА ПРОДУКТ/И

Уважаеми клиенти,

Уведомяваме ви, че считано от 25.07.2014 г. във връзка с последните изменения в Закона за защита на потребителите, в сила са следните промени в условията за продажба на стоки в електронния ни магазин zaGSM.net и директно по телефона, касаещи правото на отказ от сключения договор за продажба:

 

Потребителят има право, съгласно чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите, да се откаже от получената стока в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на получаване на стоката, без да дължи обезщетение или неустойка. При покупка от zaGSM.net този срок се удължава на 15 (петнадесет) дни. В този случай zaGSM.net ще възстанови на потребителя заплатената от него суми не по-късно от 14 дни, считано от датата, на която потребителят е упражнил правото си да се откаже от стоката, съгласно чл. 55, ал. 6 от Закона за защита на потребителите.

Потребителят е длъжен да съхранява получените от zaGSM.net стоки, тяхното качество и безопасност по време на срока по чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите. За да бъдат върнати обратно закупените продукти, задължително условие е те да бъдат в изряден търговски вид, без да са използвани и без да е нарушена целостта на опаковката. Продуктите трябва да отговарят на вида, в който са получени от потребителя. На връщане и отказ не подлежат продукти, които не отговарят на тези условия.


ВРЪЩАНЕ НА ПРОДУКТ/И

При връщане на закупена стока по желание на клиента съгласно чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите, транспортните разходи са за сметка на клиента. Стоката се връщан по данните на товарителницата с която е пристигнала, като в описанието на товарителницата с която връщате продукта към нас трябва да е упоменато ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПОРЪЧКА. След като изпратите продукта към нас снимате товарителницата и изпращате снимката на имейл адрес sales.zagsm.net@gmail.com със данните от поръчката Ви


ЗАМЯНА НА ПРОДУКТ/И

При замяна на закупена стока по желание на клиента съгласно чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите, транспортните разходи са за сметка на клиента. Стоката се връщан по данните на товарителницата с която е пристигнала, като в описанието на товарителницата с която връщате продукта към нас трябва да е упоменато ЗАМЯНА НА ПРОДУКТ. След като изпратите продукта към нас снимате товарителницата и изпращате снимката на имейл адрес sales.zagsm.net@gmail.com със данните от поръчката Ви и свободен текст с какъв продукт желаете да се замени


НЕСЪОТВЕТСТВАЩ ПРОДУКТ

В случай на фабричен дефект или несъответстващ продукт , който е установен след получаването на продукта, клиентът го връща за сметка на zaGSM.net и се изпраща друг продукт. В този случай транспортните разходи са за сметка на търговеца.

Условия по замяната:

1. Преди да заведете рекламация моля проверете в имейла или профила си какво точно сте поръчали! Рекламации се приемат с усмивка от всички клиенти които нямат войнствено настроение.

2. Изпращате три снимки на имейла sales.zagsm.net@gmail.com и се представяте с номер на поръчка или телефонен номер посочен в поръчката.

- Първа снимка наложен продукта върху устройството или до устройството.

- Втора снимка фабричната опаковката на продукта .

- трета снимка модел и марка на устройството Ви От Настройките на телефона меню "За телефона" .

След разрешаване на казуса или бъде уговорено връщане се изпраща четвърта снимка с номер на товарителницата с която се връща продукта/ите.


ПОВРЕДЕН ИЛИ ЛИПСВАЩ ПРОДУКТ

Всяка поръчка пътува с преглед и тест преди заплащане на наложеният платеж , предварително проверена от служител на куриерската фирма за цялостта на продуктите. Ако при самото получаване на стока, тя е с нарушена или разкъсана опаковка поради неправилно транспортиране или има липси, рекламацията и застраховката ще бъде уважена само в присъствието на куриера. В този случай, моля, незабавно се свържете с нас на 0888 354575 или откажете да приемете стоката. Рекламацията се удостоверява пред куриера, който изготвя протокол с описано и констатирано състоянието на пратката и опаковката. В случай че приемете пратката на своя отговорност и не предявите своите претенции пред куриера, рекламацията може да се счете за недействителна.